کشاورزی عمودی چیست ؟ پیش بینی ها حاکی از آن است که جمعیت جهان تا 50 سال آینده 3 میلیارد بیشتر خواهد شد و 80 درصد از این جمعیت زندگی شهرنشینی را پیش خواهند گرفت. از آنجایی که 80 درصد اراضی کشاورزی جهان که قابلیت کشت دارند، در حال حاضر مورد بهره برداری هستند و 15 درصد این اراضی نیز با فرایندهای ضعیف کشاورزی متحمل آسیب و خسارت خواهند شد، روش کشاورزی عمودی کمک شایانی به تهیه غذا برای جمعیت 3 میلیاردی مذکور خواهد کرد. در ادامه به بررسی کشاورزی عمودی خواهیم پرداخت و مزایای کشاورزی عمودی را عنوان می نماییم.
کشاورزی عمودی چیست ؟
کشاورزی عمودی نوعی از زراعت است که مواد در سطوح شیبدار عمودی قرار می گیرند. کشاورزی های عادی بر روی زمینی مسطح در مزرعه، کشتزار یا گلخانه انجام می شوند و صیفیجات، سبزیجات و سایر محصولات زراعی بر روی لایه ای صاف از سطح زمین کاشته و برداشت می شوند. اما در این شیوه از کشاورزی، این مواد زراعی به شکل لایه های عمودی و متصل به هم بر روی یکدیگر انباشته می شوند و در این صورت شکلی یکدست و یکپارچه مانند انبار یا ساختمانی ستونی و عمودی را ایجاد می کنند. احتمالا با دیدن تصاویری از این نوع کشاورزی
هدف از کشاورزی به شکل عمودی چیست؟
اصلی ترین و مهم ترین هدف از کشاورزی عمودی این است که بیشترین میزان محصول در کمترین فضای ممکن تولید شود. ایده خلاقانه و مبتکرانه کشاورزی به شکل عمودی از ترفندهایی است که در حیطه کشاورزی سرپوشیده که جزء تکنولوژی های زراعت کنترل شده دسته بندی می شود (CEA) قرار می گیرد. در این نوع کشاورزی عوامل رشد گیاهان مانند، دما، رطوبت، نور و گازهای ضروری به شکل مصنوعی تنظیم و کنترل می شوند. به این طریق می توان محصولات را با شیوه های نوین اصلاح کرد و کشاورزی را به سمت تولید بیشترین محصول با ویژگی های مفید سوق داد. این روش به شیوه گلخانه ای پرورش محصولات تشابه زیادی دارد؛ در گلخانه ها نیز عوامل مصنوعی را با شبیه سازی های مناسب به ویژگی های عوامل طبیعی نزدیک می کنند. مثلا از نورافکن ها و بازتاب دهنده ها به عنوان مکمل هایی برای نور خورشید استفاده می شود.
در کشاورزی عمودی چه شاخصه هایی مورد توجه قرار می گیرند؟
مهم ترین شاخصه ها برای عملیاتی شدن این نوع کشاورزی به شرح زیر هستند:
- نحوه چیدمان فضا
- استفاده از فاکتورهای کشاورزی پایدار
- میزان روشنایی محیط
- شیوه های مربوط به کشت و زراعت محصولات کشاورزی اعم از کشت به وسیله خاک، کشت بدون خاک و …